Mètode i fantasia

Bastir un mètode, una forma racional i personal alhora de fer nostra la fracció del món que no és decididament absurda, s'assembla molt a construir, pacientment, des de l'interior, la pròpia presó. Un cop acabada, un cop tancats a dintre, tot allò exterior se'ns apareix filtrat per una trama cartesiana de barrots: cada cosa de les que veiem té un lloc, un sentit, un perquè.

Tanmateix, hi ha moltes coses que no veiem, així tancats: aquesta és la renúncia, potser inconscient, dels qui s'acomoden a la cadena perpètua de llur disciplina. Feta la feina, s'asseuen a completar com si fos un palau el que no hauria de ser sinó la primera estació d'un trajecte. Si no poden ampliar la cel·la, els bastarà fer més petit el món.

Sospitant d'aquests esforços i perills hi ha els qui no arriben mai a completar, o a iniciar tan sols, l'assoliment del propi mètode. Hi ha en ells més covardia que no pas astúcia: llur llibertat és devaluada, immaculada, infantil. Els fan ganyotes als de dins, i se'n riuen: creuen que el món ha quedat definitivament delimitat per les reixes que ells han triat estalviar-se.

Però s'equivoquen. No perceben entre ells els herois, els fugitius, els vertaderament lliures: els qui esperaren a escapar fins després d'haver completat la seua tasca primera, els qui fugiren no abans que "fugir" tingués el seu sentit complet. Ells fan seus alhora la paciència dels captius i la lleugeresa dels errants: vagaregen pel dubte amb unes poques certeses al sarró, fan preguntes allà on van, donen respostes allà on tornen. En són ben pocs, dissolts entre la massa, però la justifiquen, secretament la guien.

El meu no és un relat, sinó una fantasia. No és testimoni del qui és ja lliure: sinó el somni de qui encara fa solcs en la paret i compta els dies.

(Text "inspirat", si val l'expressió, per un comentari meu al blog d'Álvaro)

2 comentaris:

Alvagó ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Alvagó ha dit...

Gràcies, Emili, pel comentari al meu blog. Em fa l'efecte que has comprés perfectament la idea del post i, per la meua part, estic absolutament d'acord amb el teu comentari i l'al·legoria del teu propi post. Tinc por al fracàs en aquesta nova aventura (sento que no és el terreny més propici per a mi) però també crec que una crítica vàlida i que puga ser tinguda en compte, passa per obtindre un coneixement profond de l'objecte de la crítica. És la manera més segura d'evitar (o minimitzar) fanatismes, simplificacions, falsestats i el "no estan madures". A més á més, qui sap... pot ser acabaran per convèncer-me de les bondats i l'interés d'aquestos models...

Una abraçada.