Presentació "Idees i paraules"

Si ho havia deixat caure en més d'una ocasió recent, aquesta anotació ja és decididament publicitària: vos convide a vindre demà, divendres dia 20 de Febrer, a la presentació del llibre "Idees i paraules" del professor de filosofia (i camarada bloguer) Tobies Grimaltos, que tindrà lloc en el Casal Jaume I de Gandia a les 20h. Si d'una banda el llibre i l'autor mereixen la vostra presència, de l'altra el presentador agraïrà la vostra indulgència: sóc jo mateix, no ho he fet mai abans, i el més semblant que acostume a fer a aquestes intervencions públiques és ensenyar les regles de derivació als meus alumnes nocturns...

Si els qui em llegiu esteu més prop de València que de Gandia, hui mateix (dijous 19) teniu allà una altra presentació del llibre - Tobies ho explica a la seua darrera entrada.

Mentrestant, vos copie a continuació la recensió que he fet del llibre per al proper número de la revista Espai del Llibre: els límits d'extensió marcats per a aquesta col·laboració serveixen per a poca cosa més que per a obrir boca, però el que segueix és tot el que vaig saber comprimir en 1.500 caràcters (i passant-me'n!). Divendres hi haurà més espai, més temps i més coses a dir.

"Idees i paraules" és un recull de textos breus que despleguen els records, reflexions i opinions de Tobies Grimaltos, professor de filosofia de la Universitat de València. Malgrat aquesta dedicació professional de l'autor i el subtítol explícit del volum ("Una filosofia de la vida quotidiana") no estem davant d'un llibre de filosofia, sinó d'un assaig personal. Aquest filòsof analític explora la seua realitat interior i circumdant no tant des de la perspectiva de seua dedicació universitària com des de la convivència textual de l'argument i el dubte amb l'anècdota, la nostàlgia, la ficció i la confessió.

Però tot i no tractar-se d'un treball acadèmic, són evidents les petjades que hi deixa la disciplina analítica de l'autor en l'estil, els referents culturals i vitals, i la pròpia declaració d'intencions que els acompanya (al pròleg i al capítol "Per què escric?"). Una d'aquestes metes explícites és l'assoliment d'una prosa clara, lliure de les pedantesques pretensions que el propi Grimaltos denuncia d'altres autors i corrents. Una altra és fer compatible una concepció no relativista ("tradicional", a hores d'ara) de la veritat amb una actitud personal escèptica, que defuig l'empobridora solidificació de les pròpies conviccions i prejudicis. Aquests objectius no esgoten les propostes del llibre (que inclou reflexions ètiques, identitàries, lingüístiques, etc.), però ens permeten jutjar-lo d'acord amb els seus propis paràmetres i concloure que el recull satisfà de sobres les expectatives que genera.

2 comentaris:

Juli Capilla ha dit...

Emili, sent que no tinguérem més espai, però es tractava d'un llibre d'un autor que no és de les CCV, i cal donar prioritat als autors d'aquest àmbit geogràfic. Pot semblar absurd, però són els criteris de la revista. De tant en tant, me'n puc saltar la norma, com en el teu cas, però sense passar-me'n. Espere que ho entengues...

D'altra banda, no podré assistir a la teua presentació, pq arribe a les 22.00 h a la Font. Però et desitge molta sort i et demane que saludes de part meua a Tobies.

Records!

Emili Morant ha dit...

Tranquil, Juli: disculpa si això de l'extensió ha semblat una queixa, no ho era en absolut. Només ho havia de dir per a justificar la brevetat (comparada amb els meus rotllos habituals) i animar la gent a vindre a l'acte...

Ja ho hem comentat privadament en alguna ocasió, però per a algú com jo que ha aprés a escriure (i a "publicar") sense cap tipus de restricció d'espai, la d'ajustar-se a una extensió breu és tota una oportunitat per a aprendre a escriure millor, a separar el gra de la palla. Dir tot el que es puga en poques paraules sovint demana batallar durament contra la sintaxi, però la sana economia de la lletra que hom aprén és valuosíssima.