La lírica i l'ordre

Tot i la cicatriu inesborrable que va deixar en mi l'esperit de geometria, el que més em va marcar dels meus escassos quatre anys universitaris no fou estudiar a la Facultat de Matemàtiques, sinó el privilegi de conviure intensament en el millor Col•legi Major del País Valencià: el Sant Joan de Ribera de Burjassot. Els amics que vaig fer allà han estat des d'aleshores la meua referència, el llistó amb què he volgut mesurar-me sempre pel que fa a l'excel•lència i qualitat humanes. I si és cert que amb el temps se'ns fa inevitable a tots idealitzar la nostra prolongada adolescència, em reconforta saber que en el meu cas concret aquesta sublimació no és tant engany, sinó homenatge. Les parets gruixudes del Castell de Burjassot ens feien llavors de segura defensa contra un món ple de temptacions pitjors que les de la carn, de perills més greus que els del pecat mortal. Fora d'aquella solidesa de segles, un cop eixits a camp obert, les nostres batalles han estat més difícils, les nostres armadures han lluït menys brillants. Seguim dempeus, però.

Des dels primers dies de viure al Sant Joan de Ribera em vaig sentir molt unit a un company, ara un amic infreqüent i enyorat, que va entrar el mateix any que jo per a començar Dret, però que en aquelles primeres vesprades d'estudi il•lusionant i berenars en companyia deixava entreveure què era aleshores, encara: un jove poeta extraviat entre l'àrida prosa del Codi Civil, una sensibilitat esmolada i escèptica, quasi viciosament existencial, de la qual un podia dubtar raonablement si el Dret en trauria més profit que la Literatura. Ell potser encara ho dubta, en secret. José Carlos i jo hem deixat enrere totes aquelles precocitats ingènues, i hem abandonat ja més d'un dels nostres somnis: però quan ens veiem rejovenim, i representem encara els nostres primers papers. Ell continua adreçant-se líricament als seus abismes, la meua angoixa no ha deixat de ser la de l'ordre.

Fou en una de les nostres últimes trobades que em descobrí el que jo mateix no tenia excusa per a no haver conegut sense la seua guia: l'obra de Francisco Brines, poeta natural d'Oliva, ací al costat del meu poble. Entusiasmat, em llegia en la terrassa del meu apartament de platja fragments d'un pròleg del propi autor a una tria personal dels seus versos: la reflexió estètica és precisament el pont entre els nostres respectius territoris primigenis, els de l'emoció i la proporció. Els temes, l'actitud desenganyada, són molt més pròxims a José Carlos que a mi. Però la meua lectura de Brines encara sap aprofitar-se'n d'aquelles afinitats i ressonàncies cultivades en les estances del nostre antic castell.

Com que l'estètica en què més pense quan faig aquestes notes és la de la recepció (i encara no ho faig tant com deuria, amb aquestes notes tan llargues), no m'ha semblat el més adient copiar ací cap dels magnífics poemes de Brines sobre la plenitud de la vida i la negació de l'eternitat: temes impropis per a les nostres lectures apressades i frenètiques. He preferit aquesta xicoteta sàtira gremial, que descriu amb la claredat del vers coses que jo mateix intentava expressar sense tanta gràcia no fa massa dies. Gaudiu dels versos i del cap de setmana.


POETA PÓSTUMO

Sorprende la noticia, pues me dicen
que escribes versos muy desvergonzados,
(versos de tu experiencia cotidiana,
presumo con certeza), y que esperas
que se publiquen póstumos; entonces
alcanzarás la fama que te niegan
los que, al leerte, aburres tanto. Sabe
que hablan de ti, pues tienes mucha fama,
aunque en verdad muy mala, y esos cuentos
los saben de corrida, y mejorados.

Viejo poeta amigo, ya los tiempos
serán tan diferentes, cuando editen
tus versos censurados, que leídos
serán tan sólo ya banalidades,
como banales son esos sucesos
que ahora cuentan de ti tus enemigos
con prosa no mejor que tus poemas.

Francisco Brines (Oliva, 1932-) - “Aún no” (1971)

3 comentaris:

Vista Parcial ha dit...

Emili, una altra cosa en comú: dos dels meus amics (no sols companys) del departament (a la facultat) varen ser alumnes del Sant Joan de Ribera. Un d'ells, molt amic i model a imitar, és o ha sigut fins fa ben poc el president de l'associació d'antics alumnes. Ja en parlarem, si vols aquest estiu. Ja que del 14 al 18 de juliol coordinaré un curs de la Universitat d'Estiu de Gandia i podrem tenir l'ocasió de coneixer'ns personalment.

Vista Parcial ha dit...

Volia dir "i podrem tindre l'ocasió, si vols, de conéixer'ns personalment.

Emili Morant ha dit...

Sí, he vist la llista del departament i em quadra tot. De fet, coneixia més o menys la "llista" del departament perquè vaig considerar, entre altres opcions, la possibilitat de matricular-me just enguany del vostre programa de cursos de doctorat - que tenia un plantejament d'horaris magnífic (dijous i divendres, crec) per a compatibilitzar-ho amb altres feines. Però vaig haver de descartar-ho per la incertesa de feina i destinació que m'esperava al llarg d'aquest curs, i perquè l'estructura dels estudis sembla ser encara la del DEA/doctorat, i no la de Màster Oficial que en certa manera em convenia més. Per això he anat a parar a la UOC, que és "virtual" - i encertadament, perquè la meua "incertesa" professional ha estat encara major de la inicialment prevista.

Encara recorde un cicle de tres xerrades consecutives, l'any 1996-97, que ens va impartir el teu company i que tenien per tema genèric (la memòria no em dona per a més) el problema filosòfic de la llibertat, el determinisme, etc. El tema era apassionant, i veure les carasses que posava el director (un sacerdot discret però ortodox) quan travessàvem amb el pensament algunes fronteres tradicionals de la "doctrina" era més apassionant encara. Teníem divuit anys, i potser per això el que més se'ns va quedar de tot el cicle fou la incorporació del terme "wanton" (un ésser sense lliure voluntat, que indulgeix en tots els seus desigs i inclinacions, si recorde bé) al nostre estrany repertori d'expressions col·legials - això sí, despullant-lo de la major part de connotacions filosòfiques i quedant-nos amb les que més ens interessaven a eixa edat tendríssima.

Pel que fa a la Universitat d'Estiu, és una magnífica notícia que acudisques (no sé si ho havies fet abans). Excepte l'any passat (per motiu de les oposicions, que es van allargar), he estat visitant assidu (tinc alguns rècords d'assistència continuada i algun altre d'intervencions "punyeteres") dels actes públics i d'algun dels cursos. Com que el pròxim mes de Juliol serà el primer en molts anys que no treballaré, faré el possible per gaudir intensament de l'única vida universitària "presencial" que em queda ja. Ens veurem, segur.